Medvědí krev

Víno je specifický nápoj, který nelze hodnotit pouze jednoduchého klíče na špatné a dobré, protože každý kraj, každá vinařská oblast má své přednosti, jež vínu dodávají jedinečnou chuť, barvu i aroma, což by měl každý správný degustátor vědět a v každém víně najít jistou typickou a ojedinělou vlastnost.

Jak chutná pravá Medvědí krev?

A jistě každý vína znalý jedinec již slyšel a s největší pravděpodobností také ochutnal Medvědí krev, což není koncentrát z živočišné tekutiny lesního zvířete, ale tradiční bulharské víno, známé pro svoji neotřelou chuť a vůni po poctivých lesních ostružinách. Typické chuti a vůni dodává dokonalost sytě rubínová barva, pro milovníky červeného vína tak lákavá.

Chuť po ovoci

Charakteristickou chutí pro medvědí krev jsou ostružiny, ale jak každý správný znalec vína ví, není to jediná chuť, kterou lze ve vínu nalézt. Často se také objevuje divoká třešeň či černý rybíz. Znalec ve víně ucítí i nezvyklou stopu orientálního koření, kterou je pravá Medvědí krev vyhlášená.

Jde o víno s výraznou vůní, ideální ke grilovanému masu, nejlépe zvěřině. Pro zvýraznění požitku z vína je dobré podávat tvrdé sýry, které se k Medvědí krvi rovněž velice hodí. Samozřejmě, že je možné vychutnat si víno i jen tak, bez jídla, při dobrém večeru, a užít si tak romantiku, k níž smyslnost tohoto rubínového vína doslova vybízí.

I jiné, než červené

Mj. víte, že toto víno je všeobecně známo jako červené, ale existují i ve variantě růžové? Jmenuje se Růžový medvěd. Výrobci nezapoměli ani na milovníky bílého. To nese název, jak jinak, Bílý medvěd. Rozhodně stojí za to obě vína ochutnat, a na chvíli se tak přenést do oblasti tradičních vinařských oblastí v Bulharsku, které v sobě snoubí dokonalost svěžího divokého ovce a tvrdost i jemnost tamější přírody. Medvědí krev je dokonalá v jakékoli podobě.

Medvědí krev na české stoly dodává PeMaP, tradiční dovozce tohoto oblíbeného bulharského vína.

Sdílet článek