Zahradní udírny jsou stále populárnější

Zahradní udírny nabývají na popularitě. Proč si pořídit vlastní udírnu a jaké výhody má zpracování nejen masa v ní?

Vyudit lze téměř cokoli

Uzení je specifickým způsobem úpravy masa. Dnes se používá už spíše jakožto metoda, jak mu dodat specifické chuťové vlastnosti a zajímavou vůni. V dobách minulých se však jednalo i o efektivní způsob konzervování.

Zahradní udírnu však není nutné využívat pouze pro uzení masa. Stejným způsobem lze připravit i například sýry či klobásy. Skuteční experti na uzení však potvrzují, že vyudit je možné téměř vše včetně brambor nebo paprik. Není tak divu, že domácí udírny nabírají na popularitě.

Běžně se skládají z několika částí. Jedná se o topeniště k udírně, dále eventuálně kouřovod, nutnou součástí je samotná udicí komora a komínek či otvor pro odvod kouře. Většinou se v udírně topí dřevem, a to, pokud možno tím tvrdým.

Co se týče typu udíren, nejčastěji je můžeme rozlišit podle materiálu, z něhož jsou vyrobeny, eventuálně podle použité technologie, respektive způsobu vytápění. 

Dřevěná udírna je klasika

Víceméně tradiční volbu představuje dřevěná udírna. Ta nabízí jednak možnost bočního topeniště, případně může být vybavena regulátorem studeného kouře. K takovým udírnám jsou o něco smířlivější nutriční experti, neboť uzení studeným kouřem lze považovat za zdravější.

Pod pojmem uzení studeným kouřem rozumíme konkrétně použitou teplotu kolem 30 °C. Udit lze dále teplým nebo horkým kouřem. Teplý kouř vyžaduje teplotu cca 60 °C, ten horký pak až 90 °C.

Alternativně je taktéž možné se setkat s udírnou zděnou. Tyto typy představovaly tradiční součást českých zahrad zejména v druhé polovině 20. století. Udírna se jednoznačně může chlubit patřičnou odolností a delší životností. Konstrukčně je poměrně náročná, podstatná je především správná izolace udící komory. Pokud není dodržena, udírna dehtuje.

dřevěná udírna

Plechové provedení je většinou menší. Zahradní udírna má tak výhodu ve značné mobilitě. Není problém si ji odvézt například na chatu, využijete ji v kempu, poslouží i při nejrůznějších sešlostech a party. Výhodou je jednoznačně i nižší pořizovací cena.

Uzení snadno a rychle s plynem nebo elektřinou

Uzení určitě vyžaduje udržení optimální teploty. Proto bývá vhodné si v případě klasického postupu pořídit taktéž teploměr do udírny. Suplovat vám ho však zvládne udírna elektrická, která se o vhodné nastavení postará sama. Vybrat si můžete analogové nebo digitální provedení.

Mnozí zastávají názor, že elektrická udírna vás do značné míry připraví o autentický zážitek z celé přípravy, zastánci této technologie však argumentují tím, že s vynaložením znatelně menšího úsilí dosáhnete prakticky obdobného výsledku jako u udíren dřevěných.

Méně často využívaný typ s obdobnou výhodou reprezentuje udírna plynová. Ta je osazena hořáky s možností plynule regulovat teplotu. Lze říci, že udírna je tak opět schopna udit především bez naší asistence. Kvalitní dřevěné udírny TOHOS najdete na stránkách výrobce – Nejsport.cz.

Sdílet článek